парфюм
Красота,  Мода

Парфюми – вредни съставки, които да избягваме

Днес парфюмите са неизменна част от продуктите, които хората използват постоянно и всеки ден. В стремежа си да ухаем по най-добрия и уникален начин, човек винаги търси нещо, което да подчертае неговата уникалност. Световно известни марки предлагат неповторими аромати, на които почти никой не може да устой, но всъщност знаем ли какво се съдържа в тях и въобще замисляме ли се.

Супер известни парфюми и други продукти за аромат съдържат естествени есенции, но в повечето случай съдържат още куп синтетични химикали, които са опасни за човешкото здраве, защото в повечето случай те се получени от петрол.

Като защита за търговската тайна на аромата, производителя има право да не разкрие всички съставки, които се съдържат в един парфюм. Поради тази причина обикновения потребител не може да разчете на етикета със съставките в пълния му вид и наистина да разбере какво точно има в любимият му парфюм.

Френският люляк, може да бъде френски люляк, подчертава американска неправителствена организация по работа по околната среда. Но ароматът във любимият ви парфюм, всъщност може да бъде нещо съвсем друго, измислено и създадено от парфюмената индустрия и то да включва комбинация от минимум 10 химични съставка, която истина никога няма да бъде разбрана, защото тя винаги е скрита от потребителя.

парфюм и видове

Според същата тази работна група по околна среда EWG или Environmental Working Group и техните проучвания, доказват, че в парфюмите се съдържат средно по 14 тайни химични съединения, които никога не са упоменати на етикета. Сред тях има съставки, които са свързани и причиняващи хормонални нарушения и алергични реакции. Освен това още много вещества, които се оценяват като не безопасни за личната хигиена. Същата така в доклада е упоменато и подчертано, че дори някои от неразкритите химични съединения имат склонност да се натрупват в човешките тъкани. Такава е химичната съставка диетилов фталат – химично вещество, открито в 97% от мъжете в американското население, което се с увреждане на сперматозоидите при човешки епидемиологични изследвания, и мускулен кетон, който се концентрира в човешката мастна тъкан и кърмата.

В тази насока EWG иска и се бори да постигне в световно ниво всеки един производител да разкрие всяка „скрита комбинация“ на продукта, тя да бъде изрично упомената и посочена на етикета на парфюма като ги обединят под обща категория „аромат“

Ако желаете и търсите алтернатива и защита на Вашето здраве изберете парфюм или био козметика с естествени съставки, които отговарят на всички ваши изисквания и могат да задоволят всеки един вкус и стил.

Прочетете още полезни съвети и вижте нашия блог за естествена красота.