Красота

Околоочни кремове и как грижим за чувствителната кожа около очите

Много дами могат да се похвалят с много добра кожа, но зоната около очите се явява особено чувствителна и за тях. Умората, недоспиването, слабата хидратация и неправилната грижа с околоочни кремове за кожата води до потъмняване и зачервяване.

Причини за чувствителността на кожата около очите

Различната чувствителност на кожата около очите при повечето хора се корени в генетично предразположение, което се проявява и при жените с по-мазна кожа.

Чувствителността на кожата при различите хора дава различни прояви и реагира не различни агенти, но общото между тези кожни състояния е възпалението. Всеки от нас би се разпознал поне в една от реакциите, за които ще стане въпрос по-долу при използването на околоочни кремове.

Какви реакции демонстрира чувствителната кожа?

Много хора имат проблем с чувствителна кожа, симптоматиката е значително разнородна. Едни от най-неприятните са алергия, розацея и акне. Те могат да се срещнат при хора с различен тип кожа. Най-познатата от тези реакция е акнето. Твърде мазната кожа и хормоналните промени (по време на пубертета например) са едни от най-честите причини за неговата поява. Друга често срещана причина е излишният себум на кожата и употребата на някои продукти, които запушват порите и в резултат се появяват черните точки и акнето.

Контактният дерматит е алергична реакция, причинявана от някои храни и определени химикали в козметичните продукти. Едни от симптомите са подпухналост, обриви и сълзене от очите. Докато зачервяването на скулите и бузите може да се яви симптом на розацея.

Чувствителната кожа около очите при жените се нуждае от особена грижа. Ето защо!

как се слагат околоочни кремове

Кожата на околоочиният контур е почти лишена от подкожна мазнина, тя е много фина и изключително деликатна. Уважаващата себе си и своята кожа жена, трябва да полага специална грижа за тази зона. Много от продуктите на цветната козметика предизвикват раздразнение с различен интензитет. Силният натиск при нанасяне на околоочни кремове или почистване на грима предизвиква загуба на еластичност, което от своя страна става причина за по-ранната поява на бръчки в споменатата зона. Дори кремът за лице, който ползваме и от който нашата кожа се повлиява добре, често не е подходящ. И не на последно място причина за увреждане на нежната кожа около очите са UV лъчи.

Как да полагаме грижи за околоочния контур?

Колкото по-рано започнем да полагаме грижа за кожата около очите, толкова по-добре. И все пак появи ли се раздразнение, внимавайте да не търкате очите си. В случай, че забележите някой от симптомите на чувствителна кожа, най-доброто, което можете да направите, е да минимизирате раздразнението.

как да слагаме правилно околоочни кремове

През лятото пазете тази зона от прякото въздействие на слънчевите лъчи и нанасяйте околоочен крем поне два пъти дневно – сутрин и вечер и непременно ползвайте крем за зоната около очите със слънцезащитен фактор. При застудяване хидратирайте кожата обилно. Сухотата предизвиква проблеми и особено на зоната около очите.

Най-добре е да използвате околоочни кремове с натурални и органични съставки. При акне изберете  антибактериален околоочен крем със салицилова киселина и бензоил пероксид. Ако често проявявате алергични реакции или страдате от розацея използвайте продукти с противовъзпалителни съставки и избягвайте околоочни кремове, които не съдържат киселинни съставки, като витамин С например.

Вижте останалите наши полезни съвети за естествена красота.